Diana

Kennismaken met Diana, coach van DG2

Wie zijn dat toch; die mannen en vrouwen die onvermoeid als jeugdcoach bij alle waterpolowedstrijden aan de kant staan en vaak ook nog met veel inzet één of meer trainingen verzorgen? Wij gingen voor jullie niet alleen uitzoeken wat de drive van al deze vrijwilligers is; ook vroegen we ze het spreekwoordelijke hemd van het lijf over werk, privé en hun eigen sportieve achtergrond. 

Ik spreek Diana Derks (39) na een zojuist verloren wedstrijd (17-3). Haar enthousiasme over coachen, training geven en waterpolo in het algemeen is er niet minder om; vooral het woord leuk valt heel vaak. In het dagelijks leven is ze werkzaam bij een zakenreisbureau, waar ze reizen samenstelt voor zakelijke klanten. Dat was de afgelopen twee jaar door corona niet gemakkelijk, maar inmiddels is er weer werk in overvloed, niet in de laatste plaats door personeelsgebrek.

Diana speelde haar hele leven waterpolo, maar is dit jaar om logistieke redenen gestopt. Waterpolo zit overigens in de familie: Niet alleen haar vader speelt al zijn hele leven waterpolo en is zelfs nu nog actief; ook haar zus was vele jaren waterpolospeelster. Bovendien heeft Diana haar partner leren kennen in het zwembad. 

Naast oudste zoon Benjamin (11) is dit jaar ook jongere zoon Lucas (9) waterpolo gaan spelen. Dochter Sarah (7) heeft net haar A-diploma gehaald. Diana hierover: “Ik weet niet of die wil gaan waterpoloën. Maar ze moet sowieso eerst haar Zwem-ABC halen. We zien daarna wel wat ze wil. Ik hoop dat ze ook gaat waterpoloën, want het is voor mij altijd mijn lust en mijn leven geweest. Maar als ze andere interesses heeft is dat ook goed. Zwemmen vindt ze wel leuk, dus dat is een plus.” 

Het bezit van één auto in combinatie met een partner die in het weekend werkt zorgt nog wel eens voor uitdagingen. Gelukkig is er opa die regelmatig bijspringt en die dat ook nog eens erg leuk vindt. Dat zal zeker te maken hebben met het feit dat hij zelf ook nog altijd waterpolo speelt. Om in conditie te blijven traint Diana nog wel mee bij haar eigen vereniging SG De Vliet. Diana: “Ik zit zes van de zeven dagen in het zwembad, maar zolang je dat zelf leuk vindt is dat niet erg. Als je kinderen gelukkig zijn, dan ben je dat zelf ook.”

Toen haar oudste zoon graag waterpolo wilde gaan spelen, ging Diana op zoek naar een geschikte vereniging in de buurt van Ypenburg. Haar eigen SG De Vliet had op dat moment geen E- en D-jeugd en in het Hofbad om de hoek waren ook geen mogelijkheden. Haar zoon is toen lid geworden bij SG WZC. Al snel werd ze gevraagd om op zondagmiddag bij de E/F-training als ‘extra paar ogen‘ aan de kant te komen staan. Diana: “Ik vond dat prima, want als ik er toch al ben, maak het niet zoveel uit of ik op de tribune ga zitten of in het zwembad sta. En dit jaar waren ze nog op zoek naar een coach voor de DG2 en toen hebben ze gevraagd of dat ik dat wil doen. Voor mijn zoon ben ik er toch, dus dat leek me wel leuk om te doen.” 

Terwijl bij andere D- en E-jeugdteams twee coaches aan de kant staan, staat Diana tijdens veel wedstrijden er alleen voor. Soms is dat wel even lastig: Diana hierover: “Als er tijdens een wedstrijd een kind dat als wissel zit iets wil vragen, dan ben ik soms wel even het speloverzicht kwijt.” Gelukkig gaat het in de meeste gevallen prima en soms staat Arno Brugging, de coach van EG1 haar bij.

Diana besteedt de nodige tijd aan haar taken binnen SG WZC, maar ze geniet er ook met volle teugen van: “Mijn kind vindt het hartstikke leuk dat zijn moeder bij de wedstrijd aanwezig is. Ik sta legaal mijn kind aan te sturen in het water. Het is gewoon ook leuk om die kinderen te zien groeien in hun spel. Als ik zie wat ze nu vergeleken met vorig jaar in de E-tjes allemaal al geleerd hebben, vind ik dat zó leuk. Maar het allerbelangrijkste vind ik dat zij het leuk vinden én goed leren spelen, ook als ze met grote cijfers verliezen. Het is natuurlijk soms lastig om het team te motiveren. Vorige week hebben we de wedstrijd gewonnen, ook omdat ze gewoon lekker door bleven gaan en omdat ze de opdracht uitvoerden die ik ze gaf. Daar groeien ze van, krijgen ze zelfvertrouwen van en dan gaat het vanzelf ook weer beter.”

Diana heeft geen specifieke doelen voor haar team voor ogen: “Wat ik zelf belangrijk vind is dat ze met respect met elkaar omgaan. Dat ze, of het nu wel of niet goed gaat, niet boos op elkaar worden, want we zijn allemaal aan het leren. Het is voor iedereen nieuw en anders. Ik heb geen doelen gesteld. Dat wilde ik persé niet, want als ik zeg: we willen dit of dit bereiken en het lukt niet, dan vind ik dat weer demotiverend. Gewoon plezier maken vind ik het allerbelangrijkste. Wees aardig voor elkaar en voor de scheidsrechters. Niet schelden en gewoon lekker samen spelen en groeien met elkaar. En de opdrachten met elkaar uitvoeren. En als dat lukt dan is het helemaal top.”

Diana hoopt dat de kinderen uit haar team nog jaren blijven groeien in hun spel en dat ze uiteindelijk nog altijd nog samen spelen in de A- en B-jeugd of zelfs in de Heren. Ze vindt het ook belangrijk dat ouders allemaal als vrijwilliger een beetje meehelpen: “Je ziet dat het in de meeste verenigingen allemaal draait om hetzelfde kleine groepje mensen. De meeste trainers en coaches zijn ouders van kinderen die zelf hebben gewaterpoloëd. Dat heeft natuurlijk voordelen, maar het is ook jammer, want er is binnen een club zoveel meer te doen.”

In haar vrije tijd leest Diana heel erg veel: “Vaak als ik uit het zwembad kom en alle kinderen in bed liggen, dan ga ik lekker met een bakje koffie op de bank zitten met een boek erbij en dan ga ik lekker lezen of een serie kijken op Netflix. Ook doet ze aan fotografie. Kort voordat corona uitbrak heeft Diana speciaal hiervoor enkele cursussen gevolgd. Ze trekt er graag op zondagochtend of op een vrije dag op uit met haar fototoestel, de bossen in. Diana besluit: “En ik ben een grote Formule 1 fan! Ik heb gelukssokken en een jack en ik volg alle wedstrijden op de voet.”

Lijkt het je, net als Diana ook wel iets om als vrijwilliger bij SG WZC mee te helpen? Heel fijn! We vertellen je graag alles over de vele mogelijkheden. Stuur even een berichtje met je contactgegevens naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. We nemen dan snel contact met je op.