thumb 2022 11 19 Dames 1 DAW 1Vandaag kon het wel eens echt spannend gaan worden. Net als onze dames had de bezoekende ploeg uit Alkmaar tot nu toe nog geen punten behaald. De verwachtingen waren hoog gespannen; je zag de spanning er soms vanaf spatten. Zouden alle trainingen van de afgelopen maanden nu eindelijk beloond gaan worden?

De wedstrijd begint niet erg goed voor onze dames. Na een uitsluiting in de eerste minuut is het DAW dat de score opent (0-1). Onze eigen aanval komt nog maar langzaam op gang; er is té weinig beweging om echt gevaarlijke situaties voor het Alkmaarse doel te forceren. Gelukkig wordt er wel sterk verdedigd door SG-WZC en maakt de tegenstander veel aanvallende fouten. De kansen lijken te keren wanneer onze dames de eerste manmeer krijgen. Het tegendeel is waar; er wordt voor bal onder water gefloten én er volgt een uitsluiting aan onze kant. In plaats van een mogelijke gelijkmaker wordt het nu 0-2. Onze volgende manmeer wordt wel goed uitgespeeld. Janine speelt een snelle pass op Joëlle, die geen moment twijfelt en de bal hard inschiet (1-2). Een laatste manminder in het eerste part wordt wederom prima verdedigd. Het blijft daarmee 1-2.

Met een kleine achterstand ligt de wedstrijd nog geheel open. Beide partijen zijn flink aan elkaar gewaagd. We beginnen met een manminder, waarbij Yara één van haar vele mooie reddingen maakt. Vervolgens gaat eerst een schot van Joëlle op de midvoorpositie net over, maar daarna is het invalster Marjolein die heel handig een strafworp regelt. Penaltyspecialist Joëlle geeft de keeper vervolgens geen kans en tatert de bal in het net. Met een 2-2 gelijkstand lijken onze dames er weer wat meer vertrouwen in te hebben. Eerst is er een uitbraak van DAW, maar die wordt mooi afgeslagen. Het is Marit V. die SG-WZC op voorsprong brengt: met een hard schot passeert zij tijdens een manmeer-situatie de keepster. Het is nu 3-2

Verdedigend zit het nog altijd goed in elkaar. De sterke midvoor van DAW is onbereikbaar en de topscoorder van DAW wordt continu in de gaten gehouden door Marit W. Alle ballen moeten daarom van afstand komen en die gaan óf mis óf zijn een prooi voor onze keepster. Kort voor tijd is er opnieuw voor ons een manmeer, met de kans om uit te gaan lopen. Helaas schiet Marjolein tegen de paal en belandt de rebound van Joëlle in handen van de keepster. Na twee parten staat het 3-2.

Bij de start van de derde periode weet Kelsey opnieuw de bal te veroveren. Als Jeanine instart en voor haar man ligt, weet Mila haar op maat te vinden. De tegenstander forceert een overtreding en daarmee een strafworp. Joëlle houdt haar hoofd ook nu koel; met een nieuwe taterbal brengt zij de stand op 4-2. Maar dan moet er ook aan onze zijde aan de noodrem worden getrokken. Gevolg: een penalty voor DAW. Gelukkig heeft keepster Yara goede ervaringen met het houden van penalties. Net als Joëlle houdt ook zij haar hoofd koel en weet zij de strafworp te keren, waardoor SG-WZC twee punten los blijft van de Alkmaarse tegenstander.

Ook op de tribune loopt de spanning inmiddels op, zeker wanneer de Alkmaarse dames het toch lukt om via een slim geplaatste boogbal onze hele verdediging, inclusief onze keepster, weet te passeren (4-3). Een daarop volgende manminder wordt opnieuw goed en compact verdedigd. Maar in de aanval loopt het inmiddels niet echt lekker meer. Coach Koen neemt daarom even een time-out om de dames moed in te spreken. In de laatste minuut van het derde part wordt een manmeer slordig afgeraffeld. Aan de andere kant stuit een uitbraak van DAW gelukkig op de lat. Het blijft na drie periodes 4-3.

In de laatste periode loopt de spanning nog verder op; niet allen bij het publiek, maar zeker ook bij de speelsters. Nadat de eerste aanval van onze dames is afgeslagen, neemt DAW direct een time-out. Het wordt inmiddels allemaal wat slordig; een aantal aanvalssituaties worden dan ook rommelig verspeeld. Maar ook de tegenstander lukt het maar niet om te scoren. Een volgende uitbraak stuit opnieuw op de armen van keepster Yara, die een belangrijke rol in deze wedstrijd speelt. Beide teams hebben zichtbaar last van spanning en vermoeidheid en in de aanval wordt onze midvoor telkens weer afgefloten voor afhouden.

Als de laatste minuut is ingegaan neemt Koen nog een tactische time-out en instrueert hij onze dames om een lange aanval te spelen. Dat lukt heel behoorlijk, maar dan volgt er opnieuw een time-out, deze keer van Alkmaarse zijde en in een ultieme poging om nog iets terug te kunnen doen. Met nog een halve minuut spelen gaat de laatste vijandige aanval in, maar die vormt geen gevaar voor onze dames. De vreugde is dan ook groot als het eindsignaal gaat. Met een 4-3 overwinning zijn de eerste punten behaald. Dik verdiend: er is door onze dames keihard gewerkt en gevochten!