BJ 2BJ 1

Nadat ik zelf meisjes C had gecoacht in Kerkpolder, leek het me leuk om een keer te gaan kijken bij de B-jongens die een thuiswedstrijd speelden tegen Sassenheim. Het was immers het enige jeugdteam waarover dit seizoen nog geen wedstrijdverslag was geschreven en daar moest natuurlijk iets aan worden gedaan. Ik kan jullie nu alvast één ding zeggen: het ritje naar De Veur was absoluut de moeite waard! De meeste jongens van Sassenheim waren naar mijn idee een kop groter dan de gemiddelde SG WZC-speler. Ook stonden de gastspelers twee plaatsen hoger in de ranglijst. Maar; de ervaring leert dat dat niet alles zegt…

In de eerste periode wordt bij het opzwemmen gelijk de bal veroverd door onze jongens. Sassenheim zet direct veel druk door flink te pressen. We lijken het daarmee flink moeilijk te hebben; de eerste aanval wordt niet benut. Maar dan is er al een kleine kentering te zien: SG WZC zet nu juist de tegenpartij onder druk. Voor elke bal wordt gevochten. Eerst is er een onderschepping van Tye en kort daarna van Jeremy. Hij dropt de bal voor de neus van de uitbrekende en razendsnelle Daan, die niet twijfelt en overtuigend afmaakt (1-0). Eenzelfde situatie ontstaat snel daarna. Nu is het Jeremy die uitbreekt, maar helaas schiet hij over. Sassenheim kan daarna iets terugdoen. De stand is daarmee weer gelijk: 1-1. 

Het is ontzettend mooi om te zien hoe de tegenstanders bijna niet in hun spel komen, omdat onze jongens er zonder uitzondering bovenop zitten. Na alweer een onderschepping ziet Djairo dat Jeremy instart en voor z’n man ligt. Djairo plaatst hem vervolgens op maat aan. Jeremy forceert een strafworp die door Mateja handig wordt ingetaterd (2-1). Af en toe gaat er toch wat mis. Djairo en Jeremy breken samen uit, maar Djairo zwemt niet door, terwijl hij zo mooi voor z’n man ligt. De aanval wordt dan ook afgebroken. Kortom: kansen te over en dat is vooral te danken aan de prima inzet van het hele team. Tussenstand na het eerste partje is 2-1.

De eerste kans in het tweede part is voor Tye, die vrij doorkomt, maar die helaas de lat raakt. De verdediging van onze jongens is nog altijd prima in orde, maar in de aanval is het soms ook een beetje rommelig en wordt er slordig gepasst. Gelukkig heeft dit geen grote gevolgen, want zodra er balverlies wordt geleden, wordt de bal weer snel terugveroverd. Uiteindelijk wordt dat beloond. Nu is het Djairo die met bal voor z’n man instart en een strafworp weet te forceren. Strafworpenspecialist Mateja mag de klus afmaken en doet dit naar verwachting: 3-1. 

Vervolgens zijn er in dit part nog een paar mooie acties: Als eerste onderschept Hendrik de bal en sprint voor z’n man uit richting goal. Helaas besluit hij te stoppen en de bal over te spelen. Deze aanval gaat verloren. Dan is er een prachtige lange bal van de prima keepende Malte op Mateja. Ook deze bal belandt op de lat. Na twee periodes is het 3-1. Jammer dat SG WZC veel kansen niet weet te benutten, maar ze lijken Sassenheim wel volledig onder controle te hebben.

Maar ja; ook met een 3-1 tussenstand heb je nog niet gewonnen. Gelukkig blijven onze jongens in hetzelfde hoge tempo doorgaan en ontstaan er nieuwe kansen om uit te lopen. Daan krijgt een bal op de midvoor aangespeeld. Hij draait goed, maar schiet de bal op de armen van de keeper. Tegenstander Sassenheim vormt weer even een bedreiging als ze eindelijk weer een kans weten te benutten. De bal vliegt echter een meter over. Dan creëert het duo Daan en Djairo een prachtige aanval. Daan ligt wederom op de midvoor met de bal en trekt, naast zijn eigen verdediger, ook de verdediger van Djairo aan. Daan weet de bal nog net goed over te spelen naar Djairo, die gedecideerd de bal in het net werkt (4-1). 

Daan staat ook aan de basis van de volgende aanval. Aan de linkerzijde sprint hij met groot gemak om zijn man heen. Vervolgens gaat hij op het goal af en schiet hij. De bal komt echter op de arm van de keeper terecht. De rebound is voor Hendrik. Hij ziet dat Daan inmiddels weer vrij ligt en bedient hem op maat. Daan scoort 5-1. Onze jongens lijken link inmiddels in een flow te zitten. Een nieuwe aanval wordt maar net gemist door Renzo, waarna Sassenheim weer een aanval weet op te zetten en 5-2 scoort. De verdere aanvallen in dit part gaan allemaal richting het vijandige goal. Daan blijft maar doorbreken en weet deze keer de vrij liggende Hendrik te vinden. Helaas is bal prooi voor de keeper. Een volgende uitbraak schiet Daan zelf. Ook deze bal verandert de score niet, maar na drie parten begint het er steeds rooskleuriger uit te zien. Het staat nu 5-2.

Over te algemeen hebben onze jongens hun tegenstander volledig onder controle, maar soms gaat het net even mis en ziet Sassenheim toch nog een gaatje. Kort na de start van het vierde part wordt het 5-3. Maar dat was dan voorlopig ook de laatste gevaarlijke actie van Sassenheim. Bewonderenswaardig vind ik het om te zien, dat er nog altijd voor elke bal door SG WZC wordt gevochten. Ook een manminder wordt zonder noemenswaardige problemen weggewerkt. Ondanks veel kleine kansen blijven verdere doelpunten uit. Ondertussen is de toeter voor de laatste minuut gegaan. Er zijn nog kansen voor Djairo, die tegen de armen van de keeper schiet en voor Hendrik, die de stand wel prima lijkt te vinden. Met een slordige backworp schiet hij mis. De allerlaatste kans is voor Sassenheim. Een seconde voor tijd wordt op de lat geschoten. Knap werk van onze jongens, die de winst naar zich toetrekken. Eindstand 5-3.