20221008 173433 kopie

Door Diana Derks, coach DG2

Deze week hebben we weer een thuiswedstrijd. De kinderen zijn gespannen, want we spelen tegen De Lansingh. Een tegenstander waartegen we een kans maken om te winnen. Maar alleen als we ons hoofd cool houden en de opdrachten uitvoeren als een team. Een boodschap die ik ze dan ook meegeef bij onze voorbespreking. Daarna gaan we inzwaaien en springen ze in het kleine bad om wat overtollige energie weg te werken. Intussen heb ik een onderonsje met de uitspelende coach. Ook hun team bestaat uit allemaal beginnende, eerstejaars D-tjes. Het heeft de potentie om een leuke, spannende wedstrijd te worden! Dus, hop, het water in…

Part 1
De scheidsrechter geeft het startsignaal en we vliegen.. eh zwemmen er vandoor. We redden de bal nét niet en moeten dus meteen verdedigen. Sinan is iets te enthousiast en gaat over de aanvaller zijn schouder heen, wat hem een strafworp tegen oplevert. Deze wordt verzilverd door de Lansingh en we staan 0-1 achter. Dan is het onze beurt en zwemmen we met de bal naar voren. Casey komt vrij voor het doel, krijgt de bal aangespeeld en scoort de gelijkmaker, 1-1. We gaan weer op de eigen helft liggen en nummeren onze mannetjes. Deze keer is het Casey die een strafworp tegen krijgt, doordat hij aan de schouder van de tegenstander trekt. Ondanks dat Liam G dichtbij de bal kwam, weet de tegenstander toch het doelpunt te maken en zo komen we 1-2 achter te staan. We vallen weer aan en Benjamin komt vrij te liggen in de hoek. Helaas wordt hij niet gezien en probeert Sean te scoren vanaf een meter of zeven. Helaas gaat deze mis. De keeper gooit de bal uit, en we weten hem snel te veroveren, waardoor Sinan de 2-2 kan scoren. Vlak voor het einde van de periode weet Casey nog een doelpunt te maken en zo eindigen we deze periode met 3-2.

Part 2
Tijdens de rust vertel ik ze dat ze goed bezig zijn, maar dat ze wel beter om zich heen moeten kijken. Er ligt vaak iemand vrij, dus proberen van veraf te schieten heeft geen zin. Blijf samenwerken, dan komt het goed. We zwemmen weer op en kunnen meteen aanvallen. Liam D zwemt voor zijn verdediger uit naar het doel en weet onze voorsprong uit te breiden naar 4-2. Maar ook de Lansingh geeft niet op en zij maken snel de 4-3. Weer mogen we aanvallen en via Cecilia komt de bal bij Casey terecht die de 5-3 op zijn naam schrijft. We nummeren weer en liggen goed te verdedigen. De tegenstander verliest vaak de bal, omdat we die uit hun handen weten te tikken en Liam G weet de bal voorlopig ook uit ons goal te houden. Hij gooit de bal naar Cecilia, die de bal naar Liam D gooit, die overspeelt naar Benjamin, die mist. Maar in de rebound weet hij de bal weer op te pakken en maakt hij de 6-3. Vlak voor het einde weet de Lansingh tóch ons net nog te vinden en maken ze de 6-4. We zijn op de helft en het is reuze spannend!

Part 3
In de rust wisselen we van keeper en herhaal ik het woord overspelen. We beginnen weer en het gaat moeilijk deze periode. Uiteindelijk weten we in deze periode één doelpunt te maken. Casey maakt de 7-4. Ook de tegenstander krijgt een paar mooie kansen, maar gelukkig steekt Mauro daar een stokje voor met een paar mooie reddingen. Deze hele periode vergeten we over te spelen naar elkaar. Ze willen allemaal graag proberen te scoren, maar hierdoor gaat het juist mis en vallen er geen doelpunten. Sinan probeert het een nog een keer en ook Sean doet zijn best, maar ze liggen of te ver van het doel of met een verdediger in hun nek, waardoor ze het doelpunt niet af kunnen maken. En dat is jammer, want in beide gevallen lag er iemand anders vrij. Tijdens de rust, leg ik dit nog een keer uit met als voorbeeld dat wanneer wij een bal missen en de keeper van de tegenstander een vrij blauwe man vindt, we zo juist een tegendoelpunt krijgen. Dus het is beter om goed te kijken of iemand anders een betere kans heeft om te scoren en jij zo de assist maken. Want deze zijn net zo belangrijk (en misschien zelfs wel belangrijker, want zonder assist is er ook geen goal).

Part 4
Daar gaan we voor de laatste periode. De kansen zijn er voor ons, maar ook voor de Lansingh. Echter liggen we keurig te verdedigen. Cecilia weet een bal weg te kapen bij blauw en even later weet ook Lucas zich staande te houden in een duel met, niet één, maar twee blauwe verdedigers. De bal gaat een tijdje lekker heen en weer. Maar dan ineens weet Casey de bal bij Benjamin te krijgen. Hij pakt de bal op, loopt in en zet de stand op 8-4 met nog een minuut te spelen. De Lansingh valt weer aan en komt nog even dichtbij, maar Sinan verdedigt zijn man goed en weet de bal voor de neus van zijn aanvaller weg te halen. Hij gooit naar Sean die er vandoor zwemt en helemaal vrij komt voor het doel. Hij kijkt, schiet en maakt er 9-4 van. Een paar seconden later gaat het eindsignaal en hebben we gewonnen. En ik ben blij, dat ze naar mijn advies geluisterd hebben, want in dit vierde part hebben ze laten zien dat ze goed als team kunnen samen werken en overspelen om tot doelpunten te komen.

Tevreden klimt het team het water uit. Blij dat ze, na twee flinke verliezen, weer een overwinning hebben behaald. En daar mogen ze zeker trots op zijn. Ze hebben er hard voor gewerkt. Volgende week staat d’Elft op het programma en dat belooft al net zo’n spannende wedstrijd te worden. Kom maar op, want het team is er klaar voor!

De bij dit artikel afgebeelde foto is van de thuiswedstrijd van 8 oktober 2022.