Liset

Kennismaken met Liset, coach van CJ1 en Jeugd coordinator

Wie zijn dat toch; die mannen en vrouwen die onvermoeid als jeugdcoach bij alle waterpolowedstrijden aan de kant staan en vaak ook nog met veel inzet één of meer trainingen verzorgen? Wij gingen voor jullie niet alleen uitzoeken wat de drive van al deze vrijwilligers is; ook vroegen we ze het spreekwoordelijke hemd van het lijf over werk, privé en hun eigen sportieve achtergrond.  

Ik spreek Liset Vorstman (46) na afloop van de thuiswedstrijd van de C-jongens tegen Waterpolo Residentie/DES, die met grote cijfers werd gewonnen. Het is jammer, dat er voor dit leuke en goed samenspelende jeugdteam dit jaar geen vaste coach is gevonden. Samen met haar zoon Nick en Judith, de moeder van speler Koen, zorgt Liset daarom dit jaar voor de coaching van het team. Daarnaast is zij ook coördinator van alle jeugdteams. Dat is wat de functietitel al zegt vooral een coördinerende rol. Tijdens dit interview gaan we uitgebreider in op wat dat allemaal inhoudt. 

Overdag is Liset is al ruim tien jaar werkzaam bij de Vereniging Hogescholen, waar zij tot anderhalf jaar geleden de financiën verzorgde. Deze organisatie behartigt de belangen van 36 hogescholen in Nederland. Anderhalf jaar geleden werd zij gevraagd om op de HR-afdeling te komen werken, waar ze zich met alle personeel gerelateerde werkzaamheden bezig houdt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan contracten en allerhande vragen. Liset: “Ik werkte altijd drie dagen toen de kinderen klein waren, maar nu ik weer wat meer tijd heb werk ik sinds kort weer vier dagen.” 

Verenigingsleven en teamsport zitten Liset in het bloed. Ze heeft van kleins af aan altijd gekorfbald, jarenlang op redelijk niveau. Kort geleden ontdekte zij dat ze bij dezelfde vereniging heeft gespeeld als Marlous, één van de coaches van de EG2. De partner van Liset heeft vroeger altijd gevoetbald. Daarmee is hij inmiddels gestopt. Hij moedigt zijn zonen natuurlijk wel regelmatig aan vanaf de tribune en is regelmatig ook chauffeur voor alweer een ritje naar een zwembad.  

Liset heeft twee zoons; Nick (16) en Tim (14). Ze spelen beiden waterpolo; Nick in de A-jeugd en Tim in de C-jeugd. Voor andere sporten is eigenlijk geen tijd, want ze liggen al zoveel in het water. Ze hebben wel allebei een paar jaar zelfverdediging gedaan en Nick fitnest naast het waterpolo. Liset: “Ze trainen op dit moment allebei drie à vier keer per week en samen met hun schoolwerk is de tijd daarmee wel gevuld.” 

Het spelen van een teamsport biedt veel voordelen. Liset heeft hierover een duidelijke mening: “Het is belangrijk omdat kinderen daar heel veel van opsteken, dat het ook sociaal gezien heel goed is en dat ze elkaar aanmoedigen. Ik wilde ook altijd mijn kinderen op een teamsport hebben, want ik vind het belangrijk dat ze leren om samen te werken, waarbij ze bijvoorbeeld de bal naar een ander gooien, als die er beter voor ligt.” 

Op school was Liset altijd klassenouder. Toen Nick ging waterpoloën, heeft zij op een gegeven moment tegen Astrid gezegd: “Joh, als jullie hulp nodig hebben, dan lijkt me dat leuk om te doen.” Liset vervolgt: “Omdat ik er toch altijd veel ben, vind ik het leuk om dan ook wat te doen. Om betrokken te zijn bij wat mijn kinderen doen. Buiten het coachen geef ik ook training aan de C- en B-jeugd en ik doe daarnaast de coördinatie van de jeugdteams. In dat laatste ben ik aanspreekpunt voor alle trainers en coaches van de jeugd. Ik zit zeg maar tussen de TC (Technische Commissie) en de coaches in. Ook informeer ik de ouders van jeugdspelers en doe ik de communicatie over de minipolo-toernooitjes die ook weer zijn opgestart. Er zijn inmiddels wel andere coaches die de begeleiding op de dag zelf doen dat doen, maar ik stuur wel de appjes naar de ouders met de uitnodigingen.” 

Liset steekt relatief veel tijd in de vereniging, maar daar krijgt zij naar eigen zeggen veel voor terug: “Ik vind het leuk als je de jongens en meisjes in het water gewoon enthousiast ziet zijn en dat ik ze, ondanks mijn beperkte waterpolokennis, toch probeer wat te leren. Voor de waterpolokennis neem ik af en toe Nick mee naar de training, bijvoorbeeld om benen om-en-om te doen, want ik kan dat gewoon niet uitleggen.” 

Ze vindt dat ze er niet alleen een hoop plezier voor terugkrijgt, ook geeft het haar voldoening als er zaken goed geregeld zijn. Liset is aanspreekpunt namens de vereniging voor de ouders: “Het is fijn dat ouders en kinderen een aanspreekpunt hebben als ze ergens mee zitten. Dat ze bij iemand terecht kunnen, die ze veel in het zwembad zien en waarvan ze regelmatig appjes voorbij zien komen.” Het fijne van het coördinatorschap vindt ze dat ze het in haar eigen tijd kan doen. Liset: “Als ik een half uurtje pauze heb op mijn werk, dan kan ik wat appjes gaan versturen. Dat hoef ik niet persé op maandag om 8 uur te doen. Ik kan het gewoon doen wanneer het nodig is.” 

Met het CJ-team heeft Liset dit jaar eigenlijk geen speciale afspraken gemaakt. Omdat ze dezelfde jongens al een paar jaar coacht, zijn die inmiddels wel bij iedereen bekend. Maar de belangrijkste afspraak herhaalt Liset elke wedstrijd weer: “De allerbelangrijkste afspraak is: We doen het met z’n allen; aanvallen met z’n allen, verdedigen met z’n allen. We doen het samen, want we hebben iedereen nodig. En natuurlijk respect naar elkaar, maar dat gaat in dit team eigenlijk altijd goed. Het is over het algemeen een supergezellig team!” 

Naast haar werk, gezin en vrijwilligerstaken bij SG WZC vindt Liset toch nog tijd voor haar hobby: “Ik houd heel erg van creatief bezig zijn. Van jongs af aan ben daar ik altijd wel mee bezig geweest. Kleien, verven, borduren, diamond painting. Alles wat ik maar op internet kan vinden en wat ik aan de tafel kan doen. Als de anderen film zitten te kijken, dan zit ik lekker te knutselen. Ik denk dat ik wel 30 dozen op zolder heb staan met hobbyspullen erin. Als ik behoefte heb, dan ga ik daar even kijken en denk ik: Ik ga nu weer eens even dit doen. Het voordeel ervan is, dat je het steeds kunt wegleggen.” 

Lijkt het je, net als Liset ook wel iets om als vrijwilliger bij SG WZC mee te helpen? Heel fijn! We vertellen je graag alles over de vele mogelijkheden. Stuur even een berichtje met je contactgegevens naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We nemen dan snel contact met je op.