Wie zijn dat toch; die mannen en vrouwen die onvermoeid als jeugdcoach bij alle waterpolowedstrijden aan de kant staan en vaak ook nog met veel inzet één of meer trainingen verzorgen? Wij gingen voor jullie niet alleen uitzoeken wat de drive van al deze vrijwilligers is; ook vroegen we ze het spreekwoordelijke hemd van het lijf over werk, privé en hun eigen sportieve achtergrond.
Ik spreek A-jongens coaches en tevens partners Marloes Wielaard (46) en Arjan Albers (48) na een krappe maar knappe overwinning tegen mede-koploper WP Residentie. Mooi om op deze avond weer eens een bomvolle tribune mee te maken, met onder andere alle heren 4-teamgenoten van Arjan. Dat creëert een ouderwetse sfeer, die mede als gevolg van een nog altijd gesloten clubhuis flink wordt gemist. Maar aan een oplossing wordt gelukkig hard gewerkt. Ik start het interview met - wat al snel blijkt - twee bevlogen waterpololiefhebbers.
Marloes begon al op zeer jonge leeftijd met waterpolo: “Ik was 5 jaar toen ik bij WVZ begon. Ik heb altijd gepoloëd, natuurlijk tijdens een zwangerschap wat minder. Toen ik 27 was ben ik naar NieMo (Nieuwerkerk) gegaan en nu ben ik weer terug. Met WVZ heb ik destijds hoofdklasse gespeeld. Op een gegeven moment was het bij WVZ niet meer gezellig en toen zijn we met een aantal speelsters overgestapt.”
Arjan speelde destijds bij DZV in Delft en leerde Marloes kennen in het clubhuis van WVZ. Arjan daarover: “Mijn broertje had nog geen rijbewijs, dus die kwam ik ophalen. We zijn toen aan de bar aan de praat geraakt. Ik ben een paar jaar later ook bij WVZ komen spelen en daarna heb ik bij PZ&PC in Pijnacker gespeeld. Dat was geweldig! Een echt vriendenteam. Helaas is deze vereniging opgeheven, dus toen ging ook ik naar NieMo.”
Bij NieMo coachten en trainden ze sinds jaar en dag samen. Daardoor kwam niet alleen zoon Julian (18) mee naar Zoetermeer; ook drie andere A-spelers besloten - vanwege de moeilijke situatie bij de club - de overstap te maken. Marloes legt uit: “Arjan had de stap terug al gemaakt. Hij speelt in heren 4, samen met zijn broer René en zwager Joost. Zo viel alles weer op zijn plaats en was het oude “PZ&PC-clubje weer compleet.”
Marloes en Arjan besteden behoorlijk wat tijd aan hun taken binnen SG WZC, maar doen dat met veel plezier. Arjan verklaart: “Ik vind het gewoon leuk dat er iemand staat en om daar een leuke groep van te maken. Vooral op sportief gebied maar ook gewoon de gezelligheid met elkaar. Dat vind ik gewoon heel belangrijk. Maar, ik wil wel winnen en die gasten ook. Dat gaat soms ten koste van de speeltijd. Maar ze accepteren dat gewoon.” Marloes vult aan: “We denken ze nog wel wat te kunnen leren.”
Arjan vervolgt: “Maar ik vind het leuk om met die gasten bezig te zijn. Weet je, ook na de winst even een rondje voor die gasten halen. Dat vind ik gewoon leuk. Je ziet allemaal blije koppies.” Marloes: “We proberen er echt een hecht team van te maken. We hebben ze aan het begin van het seizoen allemaal bij ons thuis gehad, om verschillende zaken met elkaar te bespreken. Daarbij kwam naar voren dat plezier heel belangrijk is, dat ze heel graag wat willen leren en dat we de lat hoog leggen, want we willen wel winnen. En hard voor elkaar werken.”
Marloes vat het als volgt samen: “Ze willen gewoon plezier hebben en een leuke pot poloën.” Arjan vult aan: “Maar vooral plezier hebben. Maar ook winnen. Je ziet net bij de wedstrijd, of je nou op de bank zit of in het water ligt, ze zijn enthousiast en ze gunnen het elkaar.” Marloes: “Er zit gewoon verschil tussen de boys, maar ze gunnen het elkaar dat de een meer speelt dan de ander.”
Ook zoon Julian (18) is besmet met het waterpolovirus. Hij speelt daarnaast ook voetbal, waar vader Arjan ook nog als grensrechter actief is. Dochter Finette (14) is besmet met een ander virus: het paardenvirus. Ook Marloes is actief met paardrijden. Ze geeft daarnaast les op de manege en zorgt een aantal dagen per week voor de dieren. In het dagelijks leven is ze als projectmanager werkzaam voor een grote verzekeraar.
Voor Arjan is het soms een hele opgave om alle vrijwilligerstaken te combineren met zijn werk. Hij legt uit: “Ik werk in de ouderenzorg in Zoetermeer en werk veel onregelmatig. Ik moet dat allemaal wel passen en meteen, maar ik heb een hele lieve werkgever die mij op maandag- en vrijdagavond en ook in het weekend geen avonddiensten geeft. Zij heeft mij voor een jaar uitgeroosterd. Daar ben ik heel blij mee.”
Door alle activiteiten blijft er weinig tijd over voor andere hobby’s. Marloes: “Werken en de diverse sporten staan centraal en daarnaast het sociale leven. Maar dan zit het wel vol. Ook Arjan heeft door zijn onregelmatige werk en late diensten op dinsdag en donderdag, gecombineerd met training geven en grensrechter bij voetbal, ook verder weinig tijd voor andere bezigheden.”
Net als bij veel andere vrijwilligers binnen SG WZC is het vrijwilligerswerk ze met de paplepel ingegoten. Marloes vertelt daarover: “Wij zijn nog echt van de oude stempel. Je krijgt het van kinds af aan mee. Mijn ouders waren ook beiden waterpoloër en ze waren hier eveneens vrijwilligers op de vereniging. Ook mijn zusje geeft hier training. Zo dragen wij ons steentje bij. Arjan’s moeder heeft ook altijd achter de tafel gezeten. Je weet niet beter en dat is het verenigingsgevoel. Dat wil je ook overbrengen op je eigen kinderen.”
Marloes vervolgt: “Zo’n vereniging kan alleen op vrijwilligers draaien en je kunt niet bij de ene sport zeggen; ik doe het daar wel en ik doe het daar niet, want zo zit je zelf niet in elkaar. Het is naar evenredigheid en je doet zelf ook iets waar je passie voor hebt en plezier in hebt. Net zoals bij de paardjes; als ik die kleintjes iets kan aanleren en ze worden elke keer een stapje beter, dat is toch mooi? En dat is bij die gasten ook.”
Lijkt het je, net als Marloes en Arjan ook wel iets om als vrijwilliger bij SG WZC mee te helpen? Heel fijn! We vertellen je graag alles over de vele mogelijkheden. Stuur even een berichtje met je contactgegevens naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We nemen dan snel contact met je op.