202310 28 groepsfoto AJ1 1

Na het spectaculaire gelijkspel vorige week tegen MNC Dordrecht (de nr. 2) waren de verwachtingen dit weekend hoog gespannen voor de wedstrijd tegen de onbetwiste koploper ZPB uit Barendrecht. Zouden onze mannen opnieuw kunnen verrassen of was dit veel te hoog gegrepen? Coach Marloes temperde mijn verwachtingen (terecht) al. Niet zo gek als je naar de uitslagen van ZPB in de competitie kijkt. De meeste wedstrijden worden met forse cijfers gewonnen, met als absolute uitschieter 50-2 (!). Thuis won ZPB met 20-5 van onze A-jeugd. Toch eens kijken of het nu beter gaat.

Geen gemakkelijke opgave dus, maar wel een mooie uitdaging om de schade zo klein mogelijk te houden. Vanaf het begin zet ZPB al gelijk veel druk. Er komt direct een speler vrij door. Zijn schot wordt nog mooi gekeerd door onze keeper Malte, maar in tweede instantie is het wel raak (0-1). Onze gasten hebben een geduchte pressing en zijn bij elke fout of balverlies direct vertrokken. Het wordt vrij snel (0-2). Opnieuw wordt onze aanval afgebroken en direct bestraft met een derde goal (0-3).

Gelukkig kunnen we ook wat terugdoen. Hoewel de midvoor lastig te bereiken is, lukt het nu wel om hier Thomas van D. aan te spelen. Hij draait goed en opent de score voor SG WZC (1-3). We komen in deze fase opnieuw in de aanval. Helaas gaat een hard schot van Stijn naast. Dan is er ook nog even verwarring in onze verdediging. De Barendrechtse gasten maken hiervan direct gebruik en beslissen direct de eindstand van het eerste part (1-4).

Ook in part twee gaat ZPB direct weer in de aanval. Hun eerste schot gaat echter via de paal uit. We gaan in de tegenaanval, maar de backworp van Thomas van D. gaat niet lekker. Direct is er weer een uitbraak van ZPB, resulterend in 1-5. We moeten regelmatig aan de spreekwoordelijke noodrem trekken en dat resulteert nu in een strafworp. Die wordt echter heel knap gestopt door Malte. 

Het is erg jammer dat we nogal wat aanvallende fouten maken. Voordat we ook maar het idee hebben wat er gebeurt, zijn onze tegenstanders alweer enkele meters onderweg richting ons goal. Dat betekent opnieuw een strafworp, die wonder boven wonder opnieuw wordt gehouden door Malte, die ook nog een doelpoging uit de rebound weet te verhinderen. Uiteindelijk weet ZPB uit een nieuwe situatie waarin verwarring is ontstaan toch te scoren en is het 1-6. 

Het part is ondertussen flink gevorderd. Al onze moeite wordt gelukkig beloond als we een strafworp toegewezen krijgen die door Stijn wordt gescoord (2-6). Er komen een aantal nieuwe doelpogingen van ZPB. Hoewel we dit part beter in de wedstrijd zitten, weet de sterke midvoor uiteindelijk toch te scoren (2-7). Een laatste doelpoging in dit part van Stijn, wordt goed gepakt door de keeper. Met een prima tweede tussenstand gaan we de rust in.

In part drie is het eerste schot van ZPB opnieuw tegen het houtwerk. We krijgen een manmeer, maar die wordt helaas afgefloten. In de daarop volgende consternatie is ZPB direct vertrokken, gevolgd door een doelpunt (2-8). De frustratie bij sommige van onze spelers neemt toe en dat resulteert in een uitsluiting. Gelukkig verricht Malte een goede redding op het schot van Barendrecht. Een nieuwe manmeer voor de gasten wordt knap door ons onderschept. Stijn kan vrij inzwemmen en scoort 3-8.

De daaropvolgende aanval van ZPB eindigt met een schot op de lat. We spelen al onze aanvallen direct op de midvoor en daarom kunnen de vleugelverdedigers nogal eens bijspringen. Het gaat allemaal zo snel dat - voor we het weten - er opnieuw wordt gescoord (3-9). Een hard afstandsschot van Thomas van D. gaat op de paal. Een nieuwe tegenaanval van ZPB is wederom succesvol (3-10). Ook Jurriën doet een goede doelpoging maar zijn bal gaat over. Tot overmaat van ramp weet ZPB in de allerlaatste seconde nogmaals te scoren. Tussenstand: 3-11.

Dan is het alweer tijd voor de laatste periode, waarin nog het nodige gebeurt. We starten direct met een manminder, die gelukkig niet door onze tegenstander wordt benut. Onze aanval gaat fout, maar de tegenaanval wordt goed gestopt door keeper Malte. Deze keer is onze midvoor Stijn wel goed vrij aanspeelbaar en dat zorgt direct voor een doelpunt (4-11). Het kan dus wel! Een prachtige aanval van ZPB, waarin verschillende instartende spelers elkaar feilloos weten te vinden, eindigt in alweer een tegengoal (4-12).

Jurriën komt vrij door op de linker vleugel, maar schiet tegen de keeper. We krijgen even later een manminder, maar die wordt opnieuw verijdeld. Na een nieuwe aanvallende overtreding is ZPB direct weer vertrokken en hebben we letterlijk het nakijken. Dat gaat drie maal achter elkaar op bijna dezelfde wijze, zodat het nu ineens 4-15 is. Een schot van Stijn wordt gehouden door de keeper. ZPB gaat in de aanval, maar Malte reageert goed op een schot uit een contrasprong vanaf de midvoor. Een nieuwe overtalsituatie wordt nu wél benut door ZPB (4-16).

We komen in de eindfase. SG WZC wil nog één keer goed voor de dag komen en dat lukt. Tijn start goed in en speelt af op Thomas S., die hard inschiet (5-16). De mannen uit Barendrecht doen direct iets terug en scoren 5-17. In de laatste seconden weten de gasten nog éénmaal te scoren. Eerst weet Malte het schot van een vrij inzwemmende speler nog goed te pakken. In de rebound lijkt Malte vast te worden gehouden, waarna in het eindsignaal de bal - na een zeer twijfelachtige situatie - in het goal wordt gewerkt. Eindstand: 5-18.

Onze mannen hebben enorm hard hun best gedaan, maar zoals coach Marloes het na afloop verwoordde: “Deze tegenstanders waren een maatje te groot voor ons.” Wat mij betreft waren er wel wat leermomenten: Sneller reageren op beslissingen van de scheidsrechter, zodat je niet telkens achter je man aan moet; proberen minder aanvallende overtredingen (met bijbehorende frustratie) te veroorzaken en daarnaast meer bewegen in de aanval en hierbij ook meer de vleugelspelers aanspelen. 

Neemt allemaal niet weg dat de A-jeugd flink is gegroeid dit seizoen, met bijbehorende resultaten en momenteel een vierde plek, met nog een kleine kans op een uiteindelijke derde positie. En dat is grote klasse voor een groep spelers die nog maar kort samenspelen. Speciaal compliment voor keeper Malte, die ontzettend veel knappe reddingen heeft gemaakt en op dezelfde dag ook nog even kampioen is geworden