20240921 teamfoto jo18Na een rustige start vorige week gaan ook de meeste andere teams dit weekend van start. Het is nu ook de beurt aan de jongens onder 18 jaar die, na het kampioenschap afgelopen seizoen, nu een klasse hoger gaan spelen. Het was vorig jaar al problematisch om voor dit team een vaste coach te vinden. Toen was het Rutger van den Bosch die in het spreekwoordelijke gat sprong. Samen met Judith zorgde hij voor de broodnodige en deskundige begeleiding. Met een prachtig resultaat.K

Dit jaar is de coaching opnieuw een probleem. Er is een voorlopige poule gemaakt met daarin Arno van D., Stef, Darcy, Ronald en Ingrid. Zij gaan bij toerbeurt het team begeleiden, wat wij uiteraard enorm waarderen. Als assistent-coach is Judith weer van de partij. Bij mij komt wel één grote vraag naar boven: Waarom is er niemand uit de herenselectie die bereid is om deze jongens te begeleiden en ze het hoognodige bij te leren? Wie het weet mag het zeggen.

Na deze korte terugblik gaan we snel van start met de wedstrijd met Ingrid als coach. Het begint gelijk goed: Het eerste balcontact is voor onze jongens. Nadat de bal wat onwennig heen- en-weer is gegaan is het de instartende Djairo die SG WZC snel op voorsprong brengt (0-1). Direct pakken onze gasten de regie over. Bij de eerstvolgende aanval wordt het 1-1 door een snelle backworp van de midvoor.

We gaan verder. Na een lange aanval lijkt Tye op het goal te gaan schieten, maar hij speelt slim door naar de op links vrij liggende Koen, die de bal prima scoort. Met 2-1 pakken we opnieuw op voorsprong. Al snel onderscheppen we de bal weer, maar het schot is voor de keeper. Er wordt in deze fase prima door ons verdedigd. Eerst onderschept Tye de bal op de midachter. Vervolgens krijgt Djairo in de tegenaanval een nieuwe kans. Zijn boogbal wordt echter door de keeper gekeerd. Maar dan is het de tegenstander die met een onverwachts afstandsschot weer evenwicht brengt in de strijd: 2-2.

In de aanval wordt er heel behoorlijk samengespeeld. Een schot uit een lastige positie van Djairo gaat op de paal. Koen maakt een mooie onderschepping. We krijgen een manmeer, maar dat loopt door een ongelukkige pass helaas op niets uit. Het is ineens een beetje rommelig, maar ook de Kempvis komt niet tot een behoorlijke aanval. We krijgen een tweede manmeer, maar ook die gaat vrij slordig verloren. De eerste tussenstand is 2-2, maar gezien de betere kansen van ons team had het eigenlijk 4-2 moeten zijn.

In part twee zijn het de mannen uit Spijkenisse die de bal veroveren en in de aanval gaan. Hun eerste schot op het goal is gelukkig voor Malte. Dan gaan wij weer sterk in de tegenaanval. Djairo speelt op Sam, die mooi op de midvoor draait en ons voor de derde keer op voorsprong brengt (3-2). In de tegenaanval scoort onze tegenstander opnieuw met een backworp (3-3). Sam probeert het kort daarna nog een keer vanaf midvoor, maar nu gaat zijn schot naast.

De Kempvis is telkens razendsnel weg, maar het is opnieuw Malte die ons in de wedstrijd houdt. De daarop volgende overtalsituatie weten we opnieuw niet te benutten en dat is echt zonde. De Kempvis gaat in de tegenaanval en maakt handig gebruik door verwarring in onze verdediging. Met een eenvoudige boogbal gaan de Spijkenissers voor het eerst aan de leiding (3-4). We maken een lange aanval, maar raken de bal kwijt. Koen herovert de bal direct weer, maar schiet iets te gehaast op de doel.

Onze tegenstander scoort bijna weer met een backworp, maar nu laat Malte zich niet verrassen. Helaas krijgen we vervolgens een strafworp tegen en wordt het 3-5. We gaan weer in de tegenaanval. Djairo laat zien dat we echt wel wat kunnen. Vanaf midvoor draait hij behendig met de bal om zijn verdediger en weet hij te scoren. Daarmee brengt hij ons terug in de wedstrijd (4-5). Geïnspireerd door deze mooie actie probeert nu Sam vanaf midvoor te scoren. Helaas gaat zijn schot over.
Aan het eind van het tweede part lijken we de regie over de wedstrijd te verliezen. Twee keer weet De Kempvis met een taterbal te scoren; eerst via een uitbraak en vervolgens in een manmeer-situatie (4-7). We proberen nog een laatste keer in het part iets terug te doen. We wachten echter veel te lang met het aanspelen van de midvoor, waarna onze aanval wordt afgeslagen. We gaan met een behoorlijke achterstand de rust in.

In de eerste fase van de derde periode gaat het spel heen-en-weer zonder dat hieruit een doelpunt komt. Het zijn de Spijkenissers die hun voorsprong verder vergroten. Na hun uitbraak wordt het 4-8. De beide teams houden elkaar flink in evenwicht in deze fase. Eén van onze weinige kansen komt van Koen, die van afstand schiet. Hij passeert de keeper echter niet. We krijgen nogmaals een manminder, waaruit met een nieuwe backworp wordt gescoord (4-9). Een verdere score blijft in dit part uit.

Hoewel in het vierde part de vermoeidheid ons duidelijk parten begint te spelen, veroveren we wel direct de bal. Onze aanval gaat verloren, maar ook onze gasten stuitten tweemaal op de sterk keepende Malte. Onze tegenaanval wordt onderschept, waarna De Kempvis snel weg is en scoort (4-10). Het is Djairo die iets terug kan doen. Eindelijk wordt de manmeer goed benut. Met zijn schot wordt het 5-10.

En daarmee zijn de Zoetermeerse batterijen wel enigszins uitgeput. Het spel gaat heen-en-weer, maar van onze zijde worden er geen echte kansen meer gecreëerd. De tegenstander breekt nogmaals uit en vergroot de score tot 5-11. In een ultieme krachtsinspanning schiet Sam op de keeper. In de laatste seconden van de wedstrijd weten onze tegenstanders nogmaals te scoren. De eindstand wordt daarmee bepaald op 5-12.

Samengevat is het helemaal geen slechte start in deze nieuwe en vooral zwaardere competitie. Waar zeker de nodige winst mee te halen is, is het uitspelen van de manmeer. En soms weten we elkaar nog niet helemaal goed te vinden. Maar de kans is groot dat dat na wat meer wedstrijden aanzienlijk beter zal gaan. Blijf vooral veel samen trainen en dan komt het zeker goed!