20241005 GO12 02De KNZB heeft voor dit seizoen nieuwe spelregels ingevoerd. Voor gemengd onder 12 jaar (GO12) verandert er behoorlijk veel. Er wordt met mini-polo goals gespeeld in teams van vijf tegen vijf, met een speeltijd van 6 minuten bruto. De meest ingrijpende wijziging is het niet meer registreren van doelpunten en uitslagen in de app Sportlink. Op de KNZB-website is dit met enige moeite nog wel te achterhalen.

Wat wordt er dan nog wel geregistreerd? Op de achtergrond wordt er per part bijgehouden wie het meeste heeft gescoord. Dat team krijgt 1 punt. Wedstrijden worden daarom met maximaal 4-0 gewonnen. Het idee daarachter is – volgens de KNZB – om het spel aantrekkelijker te maken voor de jongste leeftijden. In de praktijk wordt daarover heel verschillend gedacht. Voor mij als verslaggever de taak om van de wedstrijd, met al deze wijzigingen in het achterhoofd, toch een leuk verslag te schrijven. Ik zou zeggen: oordeel zelf!

We gaan van start en Lucas verovert bij het opzwemmen de bal. Hoewel we de bal al snel kwijtraken is het opnieuw Lucas die de bal verovert. Er wordt al direct heel goed samengespeeld en dat wordt beloond als Mauro de bal aanspeelt op Maxim die de score opent. AZC probeert een aanval op te zetten, maar direct veroveren wij weer de bal. Opnieuw is het raak als Alexander de keeper weet te passeren.

In onze derde aanval wordt er helaas net door Maxim overgeschoten. Kan gebeuren. Telkens veroveren we weer direct de bal, zodat het spel voor het grootste deel richting doel van onze tegenstander gaat. Vaak liggen onze spelers daarbij vrij voor het goal. Wat mooi is om te zien, is dat er helemaal niet egoïstisch wordt gespeeld, maar dat diegene die het beste voor het goal ligt, steeds wordt aangespeeld om te scoren. En dat is best knap als je zo weinig tegenstand krijgt.

Maar goed; het is opnieuw Maxim die de bal in het doel werkt. Vervolgens onderschept hij al snel weer de bal en speelt hij af op Alexander. Die ziet heel goed dat Lucas instart en plaatst hem netjes op maat aan. Lucas twijfelt geen moment en scoort. AZC blijft het heel dapper proberen, maar nu is het Mauro die de bal onderschept. Via Maxim komt de bal bij de vrij liggende Zara terecht en wordt er kort voor het einde van het part nogmaals gescoord. Na part 1 is het 1-0 voor ons team.

In de tweede periode verovert Zara de bal bij het opzwemmen. Het eerste schot komt van afstand en is van Lucas. Helaas niet raak. Mauro pakt de bal af, die we vervolgens even kwijtraken maar direct daarna weer terugpakken. Het is Zara die nu vrij ligt en scoort. We zijn in deze fase wat slordiger met overspelen, maar onze tegenstander komt er helemaal niet aan te pas, omdat wij het hele veld uitpressen.

We gaan gewoon verder als Lucas weer in balbezit komt en Mauro vervolgens kan scoren. Na deze goal krijgen we weer heel snel de bal in bezit. Zara ligt vrij voor het goal in noteert opnieuw een doelpunt. Bij de laatste actie van dit part is Zara opnieuw betrokken. Zij speelt de bal op de vrij inzwemmende Lucas, die halverwege de tussenstand bepaalt op 2-0. Inmiddels hebben we al een flink aantal doelpunten gemaakt.

We gaan door met de derde periode en deze keer is het Alexander die de bal haalt en ook bemachtigt. Ons team gaat ook direct goed in de aanval. Alexander speelt af op Zara die vrij ligt op de midvoor en die direct de score weer opent. Het is eigenlijk wel jammer dat het verschil tussen beide teams zo groot is. Onze keeper Maurits heeft tot nu toe nog geen enkele redding te hoeven ondernemen.

Wat opvalt is dat we heel goed blijven samenspelen. De tandem Zara en Alexander werkt heel goed samen en deze keer is het de beurt aan Alexander om te scoren. Kort daarna is het chaos voor het goal van AZC. Eerst schieten we tegen de keeper aan, daarna tegen de lat, maar in derde instantie is het dan toch raak als Zara een prima schot lost. In de aanval die hierop volgt gebeurt ongeveer hetzelfde. Eerst schiet Mauro op de keeper en in de rebound doet Alexander hetzelfde.

Gelukkig weten onze Alphense gasten ook een goede aanval op te zetten. De bal komt echter in handen van onze keeper Maurits. Bij een laatste aanval in dit part zijn we even vergeten dat je niet in het twee meter-gebied mag liggen. We worden afgefloten. Hiermee eindigt ook de derde periode in ons voordeel en staat de stand op 3-0.

In de laatste periode is het volledig éénrichtingsverkeer. We zijn van keeper gewisseld zodat Maurits ook nog even lekker kan meespelen. Sterker nog: Maurits scoort gelijk de eerste goal met een prachtig onhoudbaar schot in de kruising. We pakken de bal direct weer af en herhalen dit vervolgens nog een keer. Mauro kan het in eerste instantie afmaken, terwijl Lucas het tweede doelpunt voor zijn rekening neemt.

In dit laatste part is het goed raak. Er wordt nóg drie keer gescoord. Eerst is het opnieuw Lucas en vervolgens zorgt Matteo ervoor dat al onze spelers een doelpunt hebben gemaakt. Hij vergeet wel even dat je de bal niet met twee handen mag vastpakken, maar scheidsrechter Linda is gelukkig mild. Alexander heeft de eer om de laatste treffer te noteren. Daarmee wordt de eindstand op 4-0 bepaald en hebben wij (lees dit op fluiterniveau)18 treffers op onze naam staan.