Afbeelding1

Op deze regenachtige kille zomeravond zat uw correspondent van dit landelijke dagblad onderuit op de bank voor een knetterend warm haard vuur te kroelen met zijn twee katten Mikasa en Turbo. Net een biertje open getrokken met een nootje erbij, gaat de telefoon. De hoofdredacteur deed mij het verzoek om per omgaande een bericht te schrijven voor het journaille.

De zomervakantie staat voor de deur, dat betekent normaal gesproken de beëindiging van alle activiteiten rondom de waterpolo. Helaas is dit wel een heel apart seizoen geworden. Het waterpolo seizoen is begin maart abrupt tot stil stand gekomen. Pogingen tot een zwemtraining vinden plaats, maar niet volgens de normale gang van zaken.

Maar gelukkig zijn de trainingen verlengd tot begin juli, dus met gehaaste spoed richting zwembad De Veur te vertrekken. M'n huispak uitgetrokken en werkkloffie ingeschoten, strompelend over twee katten die mij vragend aankijken of we nog iets leuks gaan doen, ren ik het huis uit, op naar het zwembad. Daar aangekomen stond een laatste training van het derde herenteam op punt van beginnen u weet wel het Zoetermeerse herenteam, zelf benoemde Legends. Op een bankje met houten planken dat uitnodigt om te gaan staan, zet ik mij naast een trouwe fan van dit van het team. Mij eindelijk gesetteld begint de supporter een spontaan gesprek. "Wist u dat dit een heel vruchtbaar team is?" Verbaasd en met een fronsende blik kijk ik hem aan, aangezien ik geconcentreerd de heren aan het volgen was. "Uh nee ik was alleen op de hoogte van een geboorte van een baby vorig jaar", zei ik. Wat blijkt inmiddels zijn er 3 kinderen geboren en er is er nog één opkomst. De heren hebben het er maar druk mee naast de waterpolo en het cake bakken. Hoe zijn de afgelopen maanden verlopen, vraag ik hem geïnteresseerd? Puffend en kreunend begint hij wat te brabbelen. Het seizoen is begin maart gestopt terwijl er voor de heren hét moment was aangebroken om te shinen. Ze waren net op weg om een topprestatie neer te gaan zetten. De stand in de competitie was een tweede plek met 1 punt achterstand op de nummer 1 BZ&PC met een gelijk aantal wedstrijden. Er was door het herenteam 23 keer meer gescoord. Halverwege de maand maart stond een thuiswedstrijd op het programma. Dit zou alleen nog een plichtpleging zijn om de 3 punten in Zoetermeer te behouden, echter het virusje uit China gooide roet in het eten. De teamcaptain was bang geworden voor een déjà vu komend seizoen. Hij zag dezelfde competitie met dezelfde tegenstander voor ogen. Weer naar Leiden, Nieuwkoop, Rotterdam, etc.

Inmiddels, kwam mij ter oren, was onder leiding van Raymond de warming-up begonnen. Als gevolg van de Corona crisis was er geen trainer meer aanwezig en is men verzocht een trainer en een corona verantwoordelijke (binnen de gelederen van de heren, de Corona Bitch genoemd) langs de badrand te zetten. Elke training is er een ander teamlid verantwoordelijk voor de trainingssamenstelling. Uw reporter heeft begrepen dat bij de ene training het trainingsniveau nog lager is dan het ander, maar goed ze moeten het er maar mee doen. Een kansloze bedoeling zonder duidelijk doel voor ogen om voor te trainen. Wat door de crisis begon met een zwemtraining waarbij over ene baan heen en de andere baan terug gezwommen moest worden, is inmiddels uitgebreid met het trainen met een bal. Dat er een tijd niet dan wel minder getraind kan worden is de heren wel aan te zien. Iets te veel cake gebakken en gegeten.....? Ter voorkoming van een depressieve verslaglegging, kap ik het jank verhaal van de fan af door te vragen naar de activiteiten van de afgelopen tijd. Zover hij kon bedenken hebben Rutger en Danny kilometers gemaakt op de fiets. Waarbij Rutger 2x zoveel kilometers maakte als Danny. Guido deed een poging op een fiets te zitten maar door pijn in de bibs was die al snel afgehaakt. Alain kocht een huis en ontving Minister-President Rutte in zijn lab. Zou hij nog wat gekocht hebben? Laurence, Robin en Casper kregen extra veel tijd om te spenderen met de kids. Ivo moest bij zijn Braziliaanse vrouw blijven. Arno heeft de badkamer van zijn schoonmoeder verbouwd, blijkbaar moest hij weer in het reinen komen met de moeder van zijn vriendin. Tjeerd kroop onder een steen. En Raymond ging tijdelijk in Ridderkerk wonen, zodat hij niet hoefde te komen trainen.

Onder tussen komt er een gespierde gozer binnen. De hondstrouwe supporter springt op, schreeuwend hem tegemoet rennend “Hé wat doe jij hier, leuk zeg tijd niet gezien!?” Als hij na enige tijd weer bij zijn positieve is gekomen vraag ik hem wie dat is. Dat is Sebastiaan die normaal gesproken bij de herenselectie meetraint, maar die wilde graag een proeftraining meemaken met de Legends. Helaas voor hem is er een wachtlijst met mensen die graag tot het team zouden willen behoren. Ik had inmiddels begrepen dat ook Jochem vanuit een vereniging in Den Haag dat op Eredivisieniveau speelt was overgekomen om ook met deze talenten te mogen mee trainen. Maar beide heren zullen worden teleurgesteld. Het team zal niet uitgebreid worden. Zo zijn er meerdere personen geweest die met het team hebben mogen mee trainen, maar nee verkocht hebben gekregen. Oud trainer/coaches hebben geïnteresseerd gevraagd dan wel openlijk gesolliciteerd naar dit herenteam, maar kwamen van een koude kermis thuis.

U vraagt zich af hoe verloopt verder deze laatste training van het seizoen. De heren hebben zeer serieus het voorgeschotelde trainingsprogramma afgewerkt en de training beëindigd met een oefenpartij dat uitliep in een gelijkspel. Want Legends kunnen nou eenmaal niet winnen of verliezen van Legends. 

Na afloop was er door de grootste kruidenier van Nederland een aantal cakes gesponsord. Gretig storten de heren met al hun bakervaring op de plakken cake. Met de nodige kennis en kunnen werden de plakken cake beoordeeld. Niet verder dan vijfje was de gemiddelde scoren. De zelf gebakken cake van het afgelopen seizoen blijven de lekkerste. 

En wat dan met de tussenstand in de Heren 3 cakecompetitie? Na het laatste verslag zijn er nog een aantal heren geweest die voor een tweede ronde de cake hebben verzocht. De trouwe fan die ook jurylid is van de cakecommissie gaf mij de volgende beoordelingen:

Tjeerd: Die na meerdere herinneringen nu wel cake had meegenomen, had zich met 2cakes proberen uit te sloven. Een kruidnotencake goed van smaak en een kwarkcake die droog en weinig smaak had.

Arno: Hij gaat voor de hoofdprijs en pakte uit met een millionaire’s shortbread en een bosbes ricotta cake. Om die prijs te pakken heeft Arno de Cakebijbel aangeschaft om tot de nodige inspiratie te komen. Wat een extra dimensie gaf was het aanbrengen van poedersuiker tijdens de presentatie van dit lekkers. De jury vond de millionaire’s shortbread een verzadiging van caramel dat als een blok beton op de maag kwam te liggen. De stukken mogen stukje kleiner gepresenteerd worden, Arno! De bosbes ricotta cake was smeuïg en goed van smaak. Nikkie die toevallig langs liep had de baktalenten niet verwacht van dit herenteam. Tja als vrouwen emanciperen wordt de rol van de man op een andere wijze ingevuld.

Casper: Het is de jury ter oren gekomen dat vooraf door Casper geïnventariseerd is welke smaken de mannen het lekkerst vinden. Dat is voor de jury een punt aftrek door gebrek aan originaliteit. Casper kwam overigens met een citroencake. De cake was luchtig en smaakte goed. Echter Casper heeft helaas niets gedaan met het advies vanuit de eerste ronde. Weer werd de cake gepresenteerd in dezelfde een rubberen cakevorm van de Action. Een uitermate grote teleurstelling dat er niets met het advies van de jury is gedaan.

Rutger: Ook Rutger gaat voor de hoofdprijs. Hij presenteerde een Kiekeboecake en een Bokkepootjescake. De originaliteit is de jury niet ontgaan en daarmee scoor je punten. Het was voor de jury wel een beetje veel van het goede ook was de smaak prima. Let in het vervolg wel op je de Ganache wel familie maakt. De slagroom was namelijk gaan schiften en oogde dus niet mooi egaal. Of ontbraken soms de vlokken roomboter gemend door de ganache?

Alain: Die blijft een boer, houdt het dicht bij huis en presenteerde een boerencake. Vrij standaard Alain geen bijzonderheden voldoende maar niet overtuigend genoeg. Overigens twijfelt de jury of dit een eigen baksel betrof!?

Nick: Een pluspunt van Nick om bij zijn eerste invalbeurt direct een cake mee te nemen. Punten voor het tonen van eigen initiatief. Nick is alleen nog wat jeugdig en kent het verschil tussen een brood en een cake niet. Het brood smaakte wel naar chocolade. Ga zo door Nick!

Laurence: Hij presenteerde een Irish Coffee cake. De cake was goed van smaak, maar de jury miste de kracht van de wiskey een beetje. Een aandachtspunt is dat je de suiker wel goed door beslag moet spatelen!

Resterende heren Danny, Guido, Ivo, Robin en Ray konden helaas door de Corona crisis hun baksels niet voorschotelen. In het nieuwe seizoen is er uitgebreid de gelegenheid om de jury te overtuigen!

Gelukkig heeft deze reporter voor u een nog scoop te melden. De heren zijn eind van het seizoen gepromoveerd. Het gestelde doel aan het begin van seizoen is daarmee behaald. Komend seizoen speelt het team vol met talenten in de 2e klasse District. De promotie was feitelijk achter de groene tafel vastgesteld en eigenlijk alleen nog maar een formaliteit. Dit seizoen was voor de stoere waterpoloploeg uit Zoetermeer alleen maar rozengeur en maneschijn. Het merendeel van het team had nog nooit zo laag gespeeld als nu. Het was één groot avontuur. Het was allemaal nieuw voor de heren en daar moesten ze begin van het seizoen aan wennen. Op dit niveau wordt er heel anders gespeeld dan dat men gewend was. Er mag gewoon veel minder en de arbitrage past zich aan naar het spel. Dat was even omschakelen voor de heren. Maar met een sterke stabiele verdediging en actief aanvalspel hebben deze legendes een geweldige epische prestatie neergezet. Graag willen de heren Bob en Paul bedanken voor hun bijdrage gedurende de trainingen. Harry voor zijn luiruchtige aanwezigheid gedurende de wedstrijden. En Cees Loendersloot voor de mentale positieve inspiratie!

Het nieuwe seizoen in de 2e klasse District zal voor een aantal Legends een déjà vu zijn. Zij hebben in het verleden meerdere seizoenen op dit niveau een competitie gespeeld. Het zal een weerzien zijn met oude bekende!

Benieuwd naar het wedstrijdprogramma van dit derde herenteam uit Zoetermeer, houdt dan de website van SG-WZC in de gaten!